Powyższy temat ma szczególne znaczenie w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Bezsprzecznie będą one inne niż dotychczas. Wielu z Was spędzi je w gronie tylko najbliższej rodziny lub domowników. Niejednokrotnie tęskniąc do ulubionej potrawy przygotowywanej przez babcię czy ciocię. A może nie wszystko stracone? Może można te potrawy wysłać kurierem? Spróbujemy rozwiać wasze wątpliwości i poradzić jak mądrze skorzystać z kuriera wysyłając żywność.
Żywność – towar wykluczony z transportu
Na wstępie warto zaznaczyć, że większość firm kurierskich traktuje żywność jako towar zakazany lub wykluczony z transportu. Brak jest jednoznacznych wytycznych określających rodzaj i kategorie żywności, ale każda z firm kurierskich ma ujętą tą dziedzinę produktów w swoich regulaminach przewozu:
- DPD oraz UPS – nie przewozi towarów nietrwałych ( w tym żywności)
- GLS, Inpost oraz FedEx – wykluczają przewóz produktów łatwo psujących się
Dodatkowo firmy te nie przyjmują do transportu w standardowych serwisach produktów wymagających stałej temperatury. Jest to między innymi żywność.
Ponadto należy pamiętać, że już ogólnymi przepisami zakazany lub reglamentowany jest przewóz towarów podlegających akcyzie np. alkoholu lub wyrobów tytoniowych.
Należy też mieć na uwadze transport wymagający specjalnych urządzeń, środków bezpieczeństwa lub zezwoleń. Nie przewieziemy w leków, ani innych substancji określanych jako substytuty diety.
Bezpośrednim powodem takich rozporządzeń są kwestie bezpieczeństwa. Transport kurierski ( wykluczając rozwiązania dedykowane) nie zapewnia transportu w kontrolowanych warunkach temperatury, ani wilgotności. Nie gwarantowany jest też odpowiednio krótki czas transportu dla wrażliwych produktów żywnościowych – zwłaszcza przy dostawie za granicę. Bezsprzecznie pływa to świeżość i jakość produktów żywnościowych co może doprowadzić do ich zepsucia już w trakcie transportu.
Transport żywności tylko na własną odpowiedzialność
Nie oznacza to, że kurierzy nie transportują żywności. Ale należy mieć na uwadze, że taka wysyłka jest sprzeczna z regulaminem przewoźników. Transport żywności realizowany jest jedynie na odpowiedzialność nadawcy. Co to może oznaczać:
- w przypadku uszkodzenia lub zagubienia paczki ubezpieczyciel zazwyczaj odmawia wypłaty odszkodowania ze względu na przewóz przedmiotów wykluczonych z transportu
- odmowa wypłaty odszkodowania następuje również wtedy, gdy np. żywność zabrudzi lub uszkodzi inne rzeczy w przesyłce
- w przypadku stwierdzenia obecności żywności podczas transportu paczki może być ona zatrzymana przez firmę kurierską. Paczka taka podlega wtedy utylizacji na koszt nadawcy
- w sytuacji uszkodzenia innych paczek w transporcie spowodowanych przewożeniem rzeczy wyłączonych z przewozu ( np. w wyniku stłuczenia butelek, słoików) nadawca może być pociągnięty do odpowiedzialności za powstałe uszkodzenia w innych przesyłkach
Warto rozważyć powyższe argumenty i zweryfikować konieczność i celowość wysłania żywności w paczce kurierskiej. Bezsprzecznie warto zastanowić się co można umieścić w przesyłce, aby nie narazić się na niemiłe konsekwencje.
Jaką żywność możemy wysłać kurierem?
Przed przygotowaniem przesyłki lepiej skonfrontować zamiary z poniższą autorską klasyfikacją towarów spożywczych. Podzieliliśmy je na trzy grupy ze względu na prawdopodobieństwo bezproblemowego przewozu.
Grupa Zielona ( produkty spożywcze stosunkowo bezpieczne w transporcie kurierskim)
- produkty zapakowane w metalowe puszki o wydłużonym terminie przydatności, np. konserwy, kawa w puszkach, konserwy rybne, przecier pomidorowy w puszce itp.
- produkty suche, nie sypkie, o wydłużonym terminie przydatności, zapakowane w próżniowe opakowania foliowe, np. suszona wołowina, chrupki i czipsy, czekolady, większość słodyczy, herbata, kawa ziarnista, ryż
- produkty suche, sypkie, o wydłużonym terminie przydatności pod warunkiem dodatkowego zabezpieczenia opakowania, np. mąka, cukier, kawa mielona, kasza manna, kawa instant, herbaty rozpuszczalne,
Grupa Pomarańczowa ( produkty spożywcze, średnio bezpieczne w transporcie kurierskim)
- produkty suche, sypkie, nie zabezpieczone dodatkowym opakowaniem np. cukier, mąka, kawa mielona lub instant,
- produkty mokre o wydłużonym terminie spożycia spakowane w opakowania hermetyczne foliowe lub tekturowe, z uwzględnieniem dodatkowego zabezpieczenia, np. kapusta kiszona w torebce foliowej, soki i przeciery w tubkach lub kartonikach, dżemy i inne smarowidła w nie szklanych pojemnikach
- wędliny i kiełbasy suche lub zapakowane hermetycznie w przetwórni z wydłużonym terminem spożycia ( minimum 14 dni od daty wysyłki)
Grupa Czerwona ( produkty spożywcze, których nie zalecamy umieszczać w przesyłkach kurierskich)
- wszystkie rodzaje produktów zapakowane w pojemniki szklane, ze szczególnym uwzględnieniem soków, powideł, przetworów, weków, dżemów, śledzi w słoiku
- ketchup i sosów w tubach do wyciskania – bez zabezpieczenia przed ściskaniem
- produkty łatwo psujące się – o terminie przydatności do spożycia krótszym niż 7 dni
- produkty wymagające utrzymania kontrolowanej temperatury i wilgotności ( przede wszystkim żywność, ale również leki i inne suplementy diety, których złe warunki przechowywania mogłyby wpłynąć negatywnie na ich właściwości)
- lód i wkłady chłodzące
- alkohol w butelkach szklanych, a także piwo w puszkach pod ciśnieniem
Jak zapakować produkty?
Bezsprzecznie samo wsadzenie zakupionych lub wykonanych produktów do pudełka nie wystarczy. Warto chwilę zastanowić się nad zabezpieczeniem poszczególnych produktów indywidualnie, zwłaszcza jeżeli znajdują się w grupie pomarańczowej lub czerwonej wymienionej wyżej. Jak prawidłowo przygotować poszczególne paczki do transportu.
- butelki lub słoiki szklane. Powinny być indywidualnie owinięte folią bąbelkową, a następnie cały słoik powinien zostać umieszczony w indywidualnym woreczku foliowym ze szczelnym zamknięciem. Taki sposób zapakowania może w dużym stopniu uchronić pozostałą część przesyłki przed uszkodzeniem w przypadku uszkodzenia opakowania szklanego
- produkty sypkie, takie jak cukier, sól, mąka, kawa instant, powinny zostać umieszczone w zewnętrznym opakowaniu foliowym ze szczelnym zamknięciem w celu zabezpieczenia paczki przed zabrudzeniem rozsypanym produktem
- ketchupy, sosy i inne produkty w tubach lub pojemnikach, które nie powinny być ściskane najlepiej umieścić oddzielnie w dodatkowym pudełku z grubej tektury lub pojemniku plastikowym
- należy również pamiętać, aby zastosować odpowiednie wypełnienia amortyzujące wewnątrz paczki. W przesyłce nie powinny pozostawać puste przestrzenie
- gotową paczkę owiń szczelnie folią strecz
Zweryfikuj czas transportu przesyłki
Kluczowe znaczenie ma prawidłowe ustawienie czasu wysyłki. Szczególnie w okresie przedświątecznym należy mieć na uwadze kilka szczegółów:
- w tym okresie zazwyczaj występuje znacznie więcej przysyłek w obrocie kurierskim
- przewidywany termin dostawy paczek może ulec wydłużeniu, zawsze warto dodać 1 lub maksymalnie 2 dni robocze do standardowego terminu dostawy
- większość firm nie dostarcza, albo ogranicza dostawy w weekendy. Zaplanujcie to ze względu na zawartość paczki
Pakuj paczki z rozsądkiem
Najważniejsze jest zachowanie zdrowego rozsądku. Zarówno przy wyborze produktów, które chcemy umieścić w paczce, ale także przy jej pakowaniu. Pamiętajcie, że lepiej nie liczyć na szczęście lub szczególne traktowanie waszej przesyłki. Przygotujcie paczkę na najgorsze, a z pewnością w większości przypadków unikniecie niemiłych niespodzianek.